Den Okända Historien Om Markus Torgeby

Den Okända Historien Om Markus Torgeby; Svensk löpare som tillbringade fyra år i naturen för att komma i form. När stressen hemma blev för mycket för Markus Torgeby flydde han, men vildmarken hittade honom så småningom.
Någon gång i träningslivet har de flesta löpare förmodligen lekfullt fått frågan “Vad flyr du ifrån?” Det är som om all den milen borde räknas för något.

Men för Markus Torgeby är frågan personlig: den svenska löparen Torgeby, 42 år, tog den ökända “rymningen”. Åren mellan 20 och 24 levde han i norra Sveriges vilda vildmarker och tränade där. I sin kommande biografi Löparen beskriver Torgeby de strapatser han utstod på banan och hemma som drev honom in i skogen, samt de lärdomar han lärde sig om löpning som ett resultat.

Född 1976 som äldst av fyra barn i Öckerö, en liten ö utanför

Sveriges västkust, började han jogga runt sin skola för skojs skull. Han sprang en 10K runt ön på drygt 44 minuter ett år senare, när han var 10 år gammal.
Torgeby, inspirerad av sin första smak av tävling, intensifierade sin träning på mellanstadiet och klippte så småningom sex minuter av sin 10K-tid. Hans mammas sjukdom med multipel skleros ökade stress och svårigheter i hans liv hemma samtidigt som hans ben blev starkare på vägen. Hon började använda rullstol vid 30 års ålder.

Den Okända Historien Om Markus Torgeby
Den Okända Historien Om Markus Torgeby
  • Hemma var det tufft, sa Torgeby. Eftersom hon inte kunde gå upp på egen hand vaknade hon ofta mitt i natten och krävde min uppmärksamhet. Jag sov inte så bra inatt.

Mellan Undersker och Järpen har Markus Torgeby gått fem mil med tre ton byggmaterial. Den nya säsongen av Husdrömmar visar färdigställandet av hans bostad. Istället för att använda maskiner för att bära sitt virke till bergstoppen bar Markus Torgeby allt för sitt nya hem på ryggen.

See also  Kim Bergstrands frånvaro: En reflektion på den mänskliga sidan av fotbollsträning

För mig, förklarar han i pilotavsnittet av SVT-dokumentären Husdrömmar, är det här mycket enklare.

Se hela serien i tre delar om Torgebys byggande just nu på SVT play.

Den Okända Historien Om Markus Torgeby
Den Okända Historien Om Markus Torgeby

För mig blev löpningen ett sätt att komma bort från hemmets elände och ansvar. Torgeby hävdade: “När jag sprang riktigt hårt kunde jag inte tänka på något annat.” Han valdes ut att tävla i 3 000 meter tävlingen i åldersgruppen medborgare mot andra 14-åringar efter en rad framgångsrika medeldistanstävlingar i mellanstadiets spårmöten.

Detta nya mål krävde ett träningsprogram som inkluderade längre distanser, mer intensiva intervaller och färre lediga dagar.