Hur Lång Är Jan Guillou

Hur Lång Är Jan Guillou; Född i Södertälje den 17 januari 1944, Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou är en svensk författare och journalist. I IB-affären 1973 avslöjade Guillou och hans medarbetare Peter Bratt att Sverige hade en hemlig underrättelsemyndighet som riksdagen hållits i mörker om. Guillou, Bratt och deras uppgiftslämnare, tidigare underrättelseoperatören Hkan Isacson, dömdes alla för spionage eftersom fynden utgjorde ett hot mot monarkins säkerhet. Guillou hävdar att han dessförinnan fick betalt för att skriva rapporter för KGB för att infiltrera organisationen. Guillous avslöjanden om CIA:s jämförbara verksamhet fick nyheter på den tiden.

Hur Lång Är Jan Guillou
Hur Lång Är Jan Guillou

Carl Hamilton-böckerna, Arn Magnusson-triologin och den halvsjälvbiografiska romanen Ondskan om livet på en internatskola är alla utmärkta exempel på Guillous författarskap.

Biografi

Guillous föräldrar, Charles Guillou (1922-2020) och Marianne Botolfsen (1922-2013), gav honom en stark grund att bygga hans liv och utbildning på. Pappa var fransman och kom ursprungligen till Sverige som ambassadens handelsattachés unge. Mor ärvde sin rikedom och norska medborgarskap från sin far. Guillous far var fransk medborgare, därav blev Frankrike hans födelseland. 1975 fick han svenskt medborgarskap. Charles Guillou och hans far, Lucien Guillou (född 1894) hade tänkt besöka Helsingfors, där Charless farfar hade tjänstgjort som handelsattaché för Frankrike på den franska ambassaden, när skilsmässan slutfördes. Mamma hittade så småningom någon att slå sig ner med.

Guillou och hans mamma och hennes nya man levde i välstånd i Stockholms förorter, nära Saltsjöbaden och Näsby park. Efter två år av folkskolan i Norrköping, där hans styvfar var chef för kritfabriken, flyttade han och hans familj till Saltsjöbaden. Han gick på Vasa Real gymnasieskola i Stockholm efter att ha avslutat årskurs tre och fyra på Saltsjöbaden Samskola, men han avskedades för mobbning, stöld och utpressning. Därefter gick han 1,5 år på Solbacka internatskola i Södermanland där han fick 4/5 GPA. Han gick på Viggbyholmsskolan i Täby och tog latinlinjens moderna språkgrens studentexamen 1964 innan han lade två år på juridik vid sidan av.

Guillou hävdar att hans styvfar var en sadist som misshandlade honom varje dag hemma. Denna bild och livet på Solbacka internat fungerade som inspiration till 1981 års halvsjälvbiografiska roman Ondskan. Filmen Evil från 2003 anpassades från romanen.

See also  Amanda Blomsterlund Ålder

De mediaimperier han för närvarande övervakar inkluderar

Holdingbolag i Palco Media AG/Aktiebolag Piratförlaget Några av Jan Guillous tidigare instruktörer och klasskamrater, samt hans mamma och halvsyster, tror att han har ljugit om sin bakgrund och utbildning i sina verk, särskilt Ondskan. Guillou har talat ut om effekterna av dessa anklagelser på sin familj i intervjuer. Norstedts misskrediterade boken av journalisten Paul Frigyes där han upprepade flera av Norstedts påståenden om bokens sanningshalt.

  • Yrke inom media
  • Det var på 1960-talet som Guillou först började rapportera för FIB aktuell. Hans satiriska roman The Great Disclosure från 1974 var inspirerad av hans tjänstgöring i denna tidskrift. Därefter medverkade han i andra vänster- och solidaritetsrörelsetidningar, främst Folket i Bild/Kulturfront, redigerad av Greta Hofsten. Han och Peter Bratt avslöjade den svenska militära underrättelsemyndighetens hemliga IB 1973. Det var roten till IB-kontroversen. För läckan fick han 10 månaders spionagetid.

Eftersom hans reportage i Magazinet TV hjälpte till att rädda Keith Cederholm, som satt i fängelse till åtta år för grov mordbrand 1981, fick Guillou Stora Journalistpriset 1984.

Från 2000 till 2004 var Guillou ordförande för Publicistklubben

Guillous tv-karriär sträckte sig från 1981 till 1984, med framträdanden i SVT:s Magazinet, Rekordmagazinet, Grabbarna p Fagerhult och TV4:s Kalla fakta.

Arns rike, en dokumentärserie i fem delar som sändes i januari 2004 på TV4, täckte svensk historia under Arn Magnussons boksvit. TV4 visade dokumentären Häxornas tid i december 2005, som byggde på Guillous roman Häxornas försvarare. De två porträtterade sig själva i TV4:s Talismanen 2003. SVT-programmet P sp ret har visat Guillou och hans fru Ann-Marie Skarp vid två separata tillfällen.

med 1986 års Coq Rouge, har gett honom stor hyllning. 1998 blev en kortare serie baserad på korsfararen Arn Magnusson mycket framgångsrik. Den halvsjälvbiografiska romanen Ondskan kritiserades för sin livliga brutalitet när den publicerades 1981. Några av Guillous tidigare klasskamrater och till och med hans egen mamma har betvivlat bokens sanning [22]. 2011 släpptes den första romanen i Det stora hrundet, Brobyggarna.

Guillou har publicerat ett antal facklitteraturverk

Hur Lång Är Jan Guillou

Guillou grundade Piratförlaget 2000 tillsammans med Sigge Sigfridsson, Liza Marklund och Ann-Marie Skarp, efter att ha lämnat Norstedts i slutet av 1990-talet.

Göteborgs bok- och biblioteksmässa, 2006, med Jan Guillou.
På 1960- och 1970-talen stödde Guillou den maoistiska rörelsen Clarté. Han hade varit medlem i Sveriges Kommunistiska Parti (som Clarté är en del av) i sex månader innan han blev utesluten för att han inte upprätthöll sitt medlemskap genom att betala sin månadsavgift när han bodde utomlands. Han identifierar sig nu bara som socialist.

See also  Amanda Blomsterlund Ålder

I slutet av 1960-talet hade Jan Guillou kontakter med KGB-officeren Jevgenij Ivanovitj Gergel. Enligt Guillou var huvudmålet att avslöja KGB-spionage i Sverige.

Jaime Okosuno, en mexikansk tonåring, greps i Köpenhamn 1977 och anklagades för spioneri för det kommunistiska Kuba. I Köpenhamn presenterade Guillou sitt fall.

Guillou har konsekvent ställt sig på Palestinas sida och fördömt Israel i den pågående konfrontationen mellan de två länderna. Han har jämfört Israels apartheidpolitik med Sydafrikas och stämplat sionismen som “i grunden rasistisk”. Hans debattuppsats från Svenska Dagbladet 1977 med titeln “Jag är optimist, jag tror att Israel kommer att upphöra att existera före Armageddon” speglade denna pessimism. Även Svenska kommittén mot antisemitism kritiserades av Guillou. Guillou förhördes av Ahmed Rami angående svensk tidningspress för Radio Islam. Rami sa att “den judiska pressen” dominerade Sverige och lyfte fram Bonniers och andra företag. Guillou hävdade då att han inte var bekant med Radio Islam och inte hade någon aning om att Rami hade för avsikt att använda intervjun i antisemitiska syften.

Jan Guillou bestämde sig för att missa minnesevenemanget den 11 september i New York som en form av protest. Tre miljoner vietnameser och två miljoner irakier dödades av USA. Det har inte varit någon tyst stund till minne av dessa fem miljoner på någon bokmässa.

Guillou försvarar upphovsrätten och motsätter sig Piratpartiet och säger: “Alla bokhandlar, även moderna online, skulle stänga. Böcker slutade tryckas. Detta skulle vara teknisk efterblivenhet, inte kulturella framsteg.

Guillou hävdade i sitt tv-program att Västergötland, inte Uppland, var Sveriges vagga tack vare Arns rikedom.

På 1990- och 2000-talen argumenterade Guillou för att journalister, kändisar och medier inte borde profileras utifrån deras kön, sexuella läggning eller tidigare sexuella möten. Han kommenterade “Homosexualitet är mer en trend än något man föds in i”, i en intervju innan Haexornas försvarare släpptes 2002. I efterhand är det klart. RFSL och dagspressens krönikörer har båda hårt fördömt dessa uttalanden.

See also  Amanda Blomsterlund Ålder

Enligt en artikel publicerad i Aftonbladet hävdar Guillou att Danmark diskriminerar muslimer genom att döma dem för terrorism. Han grundar detta påstående på fyra muslimers övertygelser i Sverige under Köpenhamns terrorplaner 2010. Terrorismexperten och flerfaldig rättegångsdeltagare Magnus Ranstorp avfärdade Guillous kritik som ogrundad på grund av fällande dom och frikännande av terrormisstänkta. Trots sin kritik av vissa antiterrorprogram sa förre Police Efterretningstjeneste-chefen Hans Jrgen Bonnichsen att terroristmisstänkta får rättvisa rättegångar och att “uppvigling mot muslimer i samhället” är svår att se på grund av koncentrationen på högerextremister.

Hjälp från KGB

Hur Lång Är Jan Guillou
Hur Lång Är Jan Guillou

Expressen uppgav den 23 oktober 2009 att Guillou “utförde uppdrag” åt KGB från 1967 till 1972. Guillou verifierade flera av Säpo-påståendena. [39] Enligt Säpo fick han i uppdrag att skriva en uppsats “om basen

är av redan publicerade öppna nyheter som inte såg något brottsligt.” Som journalist uttryckte Guillou intresse för att gå med i den sovjetiska underrättelsetjänsten. Guillou greps för att ta mutor för två separata rapporter.

Enligt Guillou slutade han prata med KGB 1972 (vid 28 års ålder) eftersom det slutade ge resultat och han började titta på IB. Säpo fick reda på av Guillous medarbetare, Arne Lemberg, att KGB var inblandad. Förmodligen förankrat i religionen, varnade Säpo i ett PM från 1967, att Lembergs material bör behandlas med försiktighet. Att Säpo använde “lösa detaljer” för att få samtycke till illegal övervakning 1973 väckte Expressens reporter Mikael landers intresse.

Pressombudsmannen fann otillräcklig rapportering i Expressens rubrik “Jan Guillou hemliga agent för Sovjetunionen”. På grund av rubrikernas och affischernas “någon tydliga innebörd”, den “i huvudsak korrekta” artikelserien och det stora utrymme som Guillou fick, beslutade Pressens opinionsnämnd att undanta publiceringen. Jan Guillous barn med sin fru, författaren och översättaren Marina Stagh, är en son som heter Dan (16 oktober 1970) och en dotter som heter Ann-Linn (14 januari 1972). Han hade bott med Ann-Marie Skarp en tid innan de gifte sig den 14 maj 2010, i en borgerlig vigsel som hölls i klosterkyrkan i Varnhem, Västergötland. Hans hem är på gården Flybo i Börstils socken i sthammars kommun i stermalmsdistriktet i Stockholm i norra Roslagen.